Kolumne / Srna Lango
Srnalango

Deda Mraze, budite muško

Pažljivo sam pratila šta govorite u javnosti, kako se ponašate u reklamama, znam i rukopis kojim odgovarate deci na pisma. Ali, ako ćemo pošteno, vi ste ozbiljan egocentrik!

Piše: Srna Lango Foto: Press

Poštovani Deda Mraze,


Ako sam ikada i imala dilemu da li uopšte postojite, to je mogao biti samo trenutak slabosti. Znam da postojite. Znam i kako izgledate. Znam i šta radite i koga usrećujete. Znam i kuda ne prolazite nikad. Ne zameram, samo kažem da znam. Znam i da vama nije lako. Imam, međutim, muku s vašom porodičnom situacijom.


Naime, sve ove godine sekira me isto pitanje: zašto skrivate svoj brak sa gospođom Novom godinom? Čemu to služi? Možda vi to i ne skrivate nego jednostavno puštate naivne da misle kako sve što radite, radite sami (ako izuzmemo zvanično osoblje). Ali zašto? Jeste li nešto ljuti na nju? Ne možete da joj oprostite što nije uzela vaše prezime? Plaši vas što su joj promenili datum rođenja na jednom delu sveta pa ispada da je mnogo mlađa od vas? Šta god da je u pitanju, nije lepo. Nije lepo Deda Mraze jer ona radi koliko i vi, ako ne i više. Misli za vas, pegla vas, pere vas, voli vas i živi za vas, dok vam diktira šta da pišete, a vi ni „hvala” da joj kažete. Vi najbolje znate da vam je gospođa galantno prepustila slavu kada je shvatila da je ljudima previše dvoje u nekoliko dana! Vi pamtite da su se svi otimali o nju. Prostirali su joj crveni tepih, nadevali joj nadimke obožavanja preko brda i preko mora, tresli se pri pomenu njenog imena kada je o različitim datumima išla po svetu, kao najvažnija među jednakima. Gospodine Deda Mraze, oprostite, ali bez vaše žene ljudski rod ne bi mogao dalje. Šta je vaš rumeni imidž prema stvarnoj potrebi za datumom nad datumima!? Vaša gospođa rađa novo vreme, nove ljude, nove ideje i nove šanse! Pa to svi znamo! Zar ne bi trebalo da uživate u činjenici da nam je od vas dovoljno da lepo izgledate i tu i tamo se slikate s nama? Razmišljala sam o tome i mene ta stvar vrlo ljuti, moram da vam kažem, makar zauvek ostala bez poklona. 


Pažljivo sam pratila šta govorite u javnosti, kako se ponašate u reklamama, znam i rukopis kojim odgovarate deci na pisma. Ali, ako ćemo pošteno, vi ste ozbiljan egocentrik! Da ne pričam o tome kako je malo tužno toliko želeti popularnost u vašim godinama. Nikad vam nije dosta! Na sve to, svaka šuša koja nije zaslužila da joj uđete kroz odžak, dobije više vaše pažnje od vaše rođene žene. Na šta to liči!? Hvalite na sva zvona tamo nekoga ko je jedan jedini put zamotao nekakvu traku oko kutije, gledate nežno irvase, bili oni spori ili brzi, prelećete s njima kontinente, mašete ljudima sa zaslugom i bez zasluge... Pa zar baš nikada ne osetite potrebu da izgovorite naglas ime žene koja tako divno sprema obroke kojima čuvate svoj skupoceni stomak? Ženi koja iz godine u godinu šije dugmad na vašem baršunastom odelu, ženi koja vam češlja bradu svakog jutra. Ženi, zahvaljujući kojoj ste uopšte prisutni na kalendarima? Hoću da kažem, vreme je, dobri moj gospodine Deda Mraze, da uhvatite gospođu Novu godinu za ruku i makar mrvu puta pređete skupa! Ne plašite se, neće vam oteti ni svetlo, ni kadar, ni decu, ni irvase. Mogla je to davno da je htela. Dozvolite joj da se odmori. Deda Mraze, budite muško i malo brižnije čuvajte svoje žensko. 


Poštovana Nova godino,


Oprostite što uzeh na sebe vaša prava i potrebe, ali neko mora! Gospodin Deda Mraz je baš zabrazdio u samoobožavanju. A i vi mu u tome pomažete. Molim vas da obučete najlepšu haljinu ovog 31. decembra, našminkate se, isključite peći i prepustite ih deci, patuljcima. Snaći će se oni. Zapamtite, važno je da vam suprug ponudi svet! Ništa manje ne prihvatajte. I let! Let rame uz rame. Zaslužili ste! I još nešto. Ja računam s vama. Ja uvek računam s vama. Ne zaboravite ni to.


Oboma


Ostavila sam pismo sa željama pod svojom belom jelkom. Sve što je trebalo, uradila sam i - da, sada imam nove želje. Prvo mesto je prazno jer je tu kao i uvek zdravlje, to ne menjam.

P.S. Ne brinite, draga gospođo i gospodine, ako i ne stignete vi, ostvariću svoje želje sama. Mogu ja to. 
Voli Vas i grli Srna Lango.

Kolumne / Srna Lango
Srnalango

Nisam više ta

Srnalango

Boje su u nama