Ličnosti / Tema broja
19956820 1691852481109951 596611513063818255 o

DA LI ŽENE MOGU SVE?

Sve više žena ruši stereotip o izboru između karijere i porodice. Oba cilja su dostižna, ali po koju cenu?

PIŠE: SLAVICA PEJKOVIĆ 

Od žena se očekuje da idu na posao, brinu o deci, vode domaćinstvo, plaćaju račune (jer im je usput), imaju društveni život i za sve to vreme izgledaju besprekorno! Odgovorne su za sreću svojih porodica i njihovu dobrobit. Nikad za sve to ostvareno ne dobiju nikakvo priznanje. Često čujemo rečenicu: „Kad sve radim ispravno, niko ne primećuje i ne seća se. Kad pogrešim, niko ne zaboravlja.”

Praktično je nemoguće da sve možete. To samo mogu one koje imaju lične asistente, kuvare, spremačice, vozače, dadilje, guvernante... Ali, osim te elitne manjine, šta može da uradi prosečna žena, a da se nečeg ne odrekne?

PODRŠKA PARTNERA

Kad već među jačim polom nema onih koji bi bili spremni da se posvete porodici umesto karijeri, žene su uglavnom te koje moraju da pristanu na kompromis. Kad pomisle da mogu sve, nalaze se na prekretnici: rastrzane su između odgovornosti na poslu i brige o deci, što bi u budućnosti moglo da znači da je vreme da se u porodici konačno poveća uloga muškarca.

Ipak, teško da će se u bliskoj budućnosti polovi izjednačiti u potpunosti. To će se dogoditi onog trenutka kad se briga o porodici bude vrednovala kao neki odgovorno plaćen posao ili ako bude svejedno da li to radi žena ili muškarac. Niko, ni muškarac ni žena, bez obzira na to da li su u braku ili ne, mladi ili u godinama, obrazovani ili ne, bogati ili siromašni, sa decom ili bez njih, jednostavno ne može sve, ni u profesionalnom smislu, a ni u širem životnom kontekstu.

Kad pametne žene lamentiraju nad brojnim izazovima uspeha na svim poljima, često zvuče kao devojčice. Ljudi uglavnom rade ono što žele. Svako pravi lični izbor, a sve ima cenu. Nikad ne bi trebalo da krivimo druge za svoje odluke. Stvar je jednostavna: ako želite više da radite da biste bili uspešniji, onda će vaša veza ili porodica više trpeti. I obrnuto, ako želite više da budete sa decom, onda morate da radite manje. Kad želite da dosegnete visoke ciljeve u karijeri, morate pored sebe da imate podršku prvo supruga koji je spreman da žrtvuje nešto od svoje karijere ili da ima novac kako bi platio dadilju sa punim radnim vremenom. Većina žena uopšte nema iluziju da može sve! Na žalost brojnih pametnih, snažnih i uspešnih žena, mnogo je manje muškaraca koji su voljni da svoju karijeru stave u drugi plan kako bi podržali ženinu. A da ne pričamo da takvi muškarci nikad ne mogu da privuku pažnju jedne uspešne žene.

USKLAĐIVANJE OBAVEZA KAO IZAZOV

Mit o tome da žene mogu sve – da imaju i karijeru i porodicu i da usklade sve svoje obaveze kao poslovne žene, supruge, majke i domaćice – daje dosta na težini takvih ciljeva. A da li je to dostižno? Samo nekoliko sekundi razmišljanja dovoljno je da se shvati kako to SVE za jedan život apsolutno nije moguće, bez obzira na to ko ste i po kojim kriterijumima određujete šta to znači. Život je prepun neočekivanih promena i prioriteta, a odluka uglavnom zavisi od toga koliko ste napora i energije spremni da uložite u svaki zadatak.

Usklađivanje svih obaveza za ženu je veliki izazov, ali i dilema. Pre svega zato što su najjače karte i dalje u rukama muškaraca: oni i dalje vladaju poslovnim svetom i od njih se ne očekuje da biraju između porodice i karijere. Ako se još u mladosti opredelite da gradite karijeru, čim završite školovanje praktično izlazite na crtu muškarcima i takmičite se s njima. Ako ste u tome uspeli, taman kad se zahuktate, posle godinu, dve, tri, obično sledi udaja. Kad dobijete dete, nemate mnogo meseci porodiljskog odsustva i morate da ga ostavite nekom drugom da brine o njemu. A to je prvi izazov. Za poslovne žene mama je najbolje rešenje, naravno, ako je ona u formi da se brine o detetu i ako živi blizu vas. Čak i da se svi uslovi poklope, to nimalo ne umanjuje odgovornost žene: morate sve unapred da pripremite, ostavite instrukcije za koje se nadate da će se slediti, pronađete mehanizam kojim ćete posle posmatrati i kontrolisati njihovo sprovođenje... Sama činjenica da su vam, dok ste na poslu, misli kod kuće (malo koji muškarac će na poslu razmišljati da li je dete jelo ili da li mu je spala temperatura), podrazumeva udvostručenu koncentraciju i energiju da poslovne zadatke uspešno završite. Koliko sve to iscrpljuje, znate i sami. Tek kad s posla stignete kući, odmora nema. S vrata vas čeka pitanje: Šta ima za ručak, dete željno mamine pažnje i najmanje dve mašine veša za peglanje.

MAMA KOJA NE ZNA GDE UDARA

Odlična ilustracija ovako visoko postavljenog standarda i u novom milenijumu predstavlja filmski poster iz romantične komedije iz 1987. godine Baby Boom, na kom legendarna Dajan Kiton, uspešna poslovna žena, na kuku drži bebu, dok se sadržaj njene poslovne torbe nemilice rasipa. Zabrinuta je kako će uspeti da žonglira i dete i posao jer se našla u situaciju da nema ko drugi osim nje da brine o detetu dok je ona na poslu. Šta će morati da žrtvuje da bi to dobila?

Slika mame koja ne zna gde udara od obaveza i nakon punih 30 godina ostala je ista. Čini se kao da se do danas ništa nije promenilo. I dalje smo na istim bazičnim pitanjima i pravimo pretpostavke o ženama, karijeri, porodici... Kao da se negde, imaginarno, zadržava negativni okvir u kome se govori o ženi i poslu. Često se koriste reči iscrpljenost, redukcija, trošenje... Žene jednostavno moraju da balansiraju između posla i porodice. Pod stresom su zbog borbe da budu uspešne na više polja, s kojim se meša vanredan osećaj krivice dok te stvari premeravaju. Ne mogu da budu efikasne na poslu jer su rastrzane kućnim problemima. Prosečan muškarac nikad nema taj problem.

Ličnosti / Tema broja
Online dating rex

Ljubav u doba interneta

Stalking warning signs safety tips 1 661x496

KADA UDVARANJE POSTANE PROGANJANJE

44cb9dbcddc56ee0e0f9f2a35fe17242

Šta ženu čini neodoljivom

David beckham hugging his kids instagram picture jan 2017

Tate za Oskara!

0k1o50271

Mame, volite svoje ćerke!