Muški svet / Nega
Lepota tradicija

Manikir kroz istoriju

Uređeni nokti, ne previše dugački i obojeni crvenim lakom, definitivno su sinonim za žene sa stilom. Tako je bilo u vreme naših baka, tako je i danas. Da li ste se nekada zapitali kada i kako izmišljen prvi lak za nokte? Ovaj tekst govori upravo o tome

Priredila: Maja Jovanović Foto: Press

Verovali ili ne, potreba za uredno sređenim noktima datira još od davnina. Tačnije, pre tri hiljade godina prvi put se pojavilo nešto što je ličilo na današnji lak za nokte – smesa napravljena od kaučuka, belanaca, želatina i pčelinjeg voska. Po nekim beleškama, bilo je to u Japanu.

Od naroda do naroda

Kinezi su za bojenje noktiju koristili kombinaciju pčelinjeg voska i stipse. Mazali bi je uveče pred spavanje, a tokom noći ona bi prelazila u jednu lepu ružičastu nijansu. Kada su je nanosili u debljem sloju, ona bi prelazila u crvenu boju koja je i danas prva asocijacija kada se pomene lak za nokte.

U Indiji je bojenje noktiju bilo rezervisano samo za visoke društvene slojeve. Boja se dobijala iz biljke kane, koju Indijci i dan danas koriste za iscrtavanje po koži.

U vreme dinastije Čou, koja je vladala Kinom pre šet stotina godina, zlatna i srebrna boja laka za nokte bile su rezervisane samo za kraljevsku porodicu. Tek kasnije počeli su da koriste crvenu i crnu boju za lakiranje. Nažalost, siromašnim ženama bilo je zabranjeno da boje nokte. Ukoliko bi se i usudile da to učine, kažnjavane su smrću.

Drevne Inke na noktima su imale iscrtanog orla, simbol zdravlja i snage.

Lak za nokte bio je nazaobilazan i za egipatsku kraljicu Kleopatru koja je, kako istorijski izvori navode, nokte bojila isključivo svetlocrvenim lakom. Po dostupnim beleškama, vidimo da su joj ga spravljali tadašnji travari kombinovanjem raznih biljaka. Tu tajnu nisu smeli da otkriju jer je Kleopatra lepotu svojih noktiju ljubomorno čuvala samo za sebe. Travari su rizikovali da budu ubijeni u slučaju da nekom odaju taj tajni recept. Ona je želela da u svemu, kada su lepota i nega u pitanju, bude jedinstvena.

Bojenju noktiju u nekim civilizacijama nisu odoleli ni muškarci. U Egiptu jedno vreme i aristokrate su bojile nokte, a u Francuskoj u 17. veku muškarci su ostavljali duži nokat na malom prstu.

U Engleskoj u 19. veku bili su moderni nokti ovalnog oblika sa špicastim vrhom, vrlo slični današnjima koji su u trendu već neko vreme. Inače, Engleskinje su, kao po definiciji, svoje nokte dugo bojile isključivo u puderastoroze nijanse. Početkom 19. veka razvio se i nail art (umetnost crtanja po noktima) i prva bezbojna pasta za njihovo poliranje. Kasnije, sa usavršavanjem proizvodnje farbe za kola, kozmetička industrija pravi prve pokušaje u izradi laka za bojenje noktiju. Godine 1925. pojavio se prvi francuski manikir za nokte.

Dvadeseti vek obeležio je Čarls Revlon, koji je izumeo lak za nokte u bojama. Bio je to pravi bum u kozmetičkoj industriji. Svi su želeli da imaju lepe i duge manikirane nokte, a pojavila se i prva nadogradnja koja je rađena od prirodnih (odsečenih) noktiju. Razvoj i usavršavanje proizvodnje lakova za nokte bio je prilično brz, naročito u Americi i Francuskoj, gde su tokom prošlog veka stvorene najveće kozmetičke kuće. Tako su vremenom stvarane nove boje, a potom i njihove podnijanse.

Essie planeta boja

Jedna od prvih žena koja je postala svesna da je pored oblika nokta veoma važno pogoditi i pravu boju jeste osnivačica brenda Essie, gospođa Esi Vajngarten. Ona je pre tri decenije ženama širom sveta poručila da nisu svi nokti isti pa je i njima, poput kože i kose, potrebna odgovarajuća nega. Tako je, u saradnji sa farmaceutima, počela da pravi preparate za negu, bilo da su nečiji nokti suvi i krti, meki i slabi ili zdravi i normalni. „Tek kada nokti dobiju pravu i potrebnu negu, mogu da se nalakiraju”, svojevremeno je izjavila Esi Vajngarten. Dakle, kada ploču nokta dovedete do savršeno glatkog i negovanog izgleda, onda sledi ono najzamljivije - Esssie lakovi za nokte. Njena paleta polazi od narandžaste boje šafrana sa pijace u Indiji do savršene bledoroze - boje baletanki štićenica londonske baletske škole.

Istorijski gledano, u Essie carstvu prvo je nastala blanš (bela) koja je podjednako popularna danas koliko i davne 1981. kada se tek pojavila. Te iste godine nastala je i bordo, tako otmena boja crvenog vina, kao pravi izbor za tajanstvenu ženu koja uživa u svom izgledu i obožava da privlači poglede. Zatim su usledile krv crvena, tamnocrna, a malo kasnije se pojavljuju se i razne nijanse roze. Najpopularnija među njima već godinama je „mademoiselle”.

Boja koju muškarci najviše vole da vide na ženskim rukama jeste tamnoljubičasta, takozvana „sexy divide”, jer ih asocira na moćne, zadovoljne i ostvarene žene.

Od 2010. pa do danas razvile su se sve nijanse plave boje koje su ultrapopularne već godinama. Ali, tu nije kraj. Kompanija Essie svake godine izbacuje po još jednu novu nijansu i time postavlja trendove kada je reč o lakiranju noktiju.

I kada su nazivi lakova u pitanju, stručnjaci Essie planete boja strogo vode računa. Kako navode, svaki naziv predstavlja određeni tip ženske ličnosti. Tako su imena lakova prilično kapriciozna, hirovita, često bude osmeh na licu, nose u sebi vedrinu, lako se pamte i podsećaju na važne događaje.

Crveni lak je oličenje seksepila, bordo označava prefinjenost, plavi tajanstvenost, a francuski manikir je već ušao u istoriju

Muški svet / Nega